BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Thanks for viewing, reading & commenting on my blog. Sorry that my blog is not as promising as the other blogs. But I keep learning & make it as an outgoing process.

My biggest problem is making friends among bloggers because I'm kinda new and I just started in the middle of 2008.

Then my problem is in handling the blog itself. You can see that my blog is not interactive as yours with very basic layout, lame pictures, uncool widgets just because I'm DUMB at these things which I major the BASIC only.

SO, I need your guide because I'm a NERD science student that know nothing like budak baru blaja..

I'm so appreciate your comments during your visit at my blog.

Sesape yang aku follow tu, aku nak ucap sori sebab nyebok. Don't get me wrong ok. I don't have any specific reason. No reason actually.

Peace!
-the writer

:)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Share

Friday, September 4, 2009

camNe nak paKai coNtacT len$ caRa aKu (entrY yaNg stereotype)

Bahan-bahan:

Aku menggunakan brand Multimate solution. Entah aku pon tak taw pesal aku pilih brand nie sebab aku pilih secara random.Maybe sebab brand nie multipurpose kot..



Tengok dekat-dekat...banyak kegunaan kan...ngeeeee~


Kendian korang kene ade lens. Aku pilih softlens Johnson & Johnson (promote nampak) sebab aku ske lens nie lembut dan x menyakitkan mata. Lembut dan garing..





Lepas tu, kena ade bekas lens untuk simpan. Mana2 jew ade jual. Lagi bagus kalo korang beli solution ade free bekas lens. Jimat wet...






Prosedure:


1. Basuh tangan dengan Dettol or sabun obviously untuk membunuh kuman sebab pakai lens kene ade hygiene yang tinggi. Take note! Selain itu untuk membunuh kuman h1n1!





2. Lap tangan lek lok. Bagi kering supaya senang di hari kemudian..





2. Bukak lens dr bekas yang di seal tu. Kalo lens yang fresh2 dari bekal seal lens tu, korang leh letak terus kat mata.

Kalo simpan kat bekas lens biasa ambik dulu, then letakkan betol2 kat ujung jari telunjuk. Ini memerlukan skill. Hehehe... Make sure betol2 ujung dan lens tu cembung ke atas.





3. Titiskan solution dalam lens. Letak la dalam 2 titis or setitis ke.



4. Masukkan ke dalam mata dengan perlahan. Kalo dah selesa..blink2 kan mata berkali2 (blink 182 kali). Kalo kite letak solution mesti xde masalah sebab mata nakkan lens tu dlm keadaan lembab. Kalo kering nanti sakit.






5. Kalo dah nak tido, or rase nak bukak gunakan 2 jari iaitu ibu jari & jari telunjuk untuk menanggalkan. Lagi senang dan tidak merosakkan lens.

Pastikan solution letak BANYAK sket dalam bekas tu. Jangan kedekot, ade banyak lagi solution tu..hehe..Letak elok2 dalam posisi asal supaya senang nak pakai balik.




Penjagaan lens:

Kalo korang rasa tak selesa kat lens tu maybe:

*lens tu kotor.
*tangan korang ada unsur2 pedas.
*solution dalam bekas lens korang tak tukar (mesti tukar tiap2 hari!)
*lens tu dah rosak seperti koyak etc. (kalo koyak jangan gunakan lagi, sile beli baru k)


Kalo rasa tak selesa, bleh la cuci mengikot prosedur dibawah.


1. Kalo nak cuci, 1stly letakkan atas tapak tangan.




2. Tuangkan solution bagi banjir sket. Macam membilas baju..hehe..




3. Gosok permukaaan lens atas dan bawah dengan hujung jari kelingking or mana2 jari je. Gosok pelan2 kang rosak kang.



Dah siap! Kalo nak pakai terus pon bleh. Ulang dari atas skali. Kalo nak simpan kat bekas tu pon bleh..xde masalah..



*Sebelum*



berasa sugul dan suram seperti telo dihujung tanduk

*Selepas*





yeahhh!!! Lebih selesa dan berkeyakinan!! (ayat tak bleh blahhh)


Selamat Mencuba!!!



p/s: kalo salah sila jolokan..eh..tunjukkan....hehehe...


6 comments:

pqa said...

huu nampak cam senang gler.
tp bila pqa pakai maw sejam bwu msok lens tuh.
huhu. :p

i'm_siCK_n_tiReD said...

senang je cek pqa..kalo x phm tanye sidd k..hehehehe..

pqa said...

yeke?
huhu masalahnye mata pqa nie prob cket.
asal lens nak msok mata jew, mata tutup awal. huhu cnna tu? :)

i'm_siCK_n_tiReD said...

klakar la pqa..bleh plak camtu...hehehe..

mybreakfastclub said...

i'm using lens too tho since last 2003...woah...almost 9 years liao me use it..haha!

i'm_siCK_n_tiReD said...

yeah.. my sis use it before me... and i cannot live without it..

and we use it already for a long time..

hahaha...